Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 14:20 - Откриха водопровод от времето на Симеон Велики, по който още тече вода
Автор: margiv Категория: Други   
Прочетен: 1259 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Средновековен водопровод, който е захранвал царския дворец на втората българска столица, е открит на централна улица във Велики Преслав. Това е станало по време на изкопни работи на строители, работещи по проект за обновяване на водния цикъл на града, съобщи директорът на Археологическия музей в града Пламен Славов, съобщи БТА.

Водопроводът е открит на около четири метра под уличната настилка. Работниците са съобщили за находката в общинската администрация, след което кметът на града Александър Горчев е разпоредил изкопните работи да спрат и да започнат археологически проучвания, заснемане и протоколиране на структурата му, която според Славов е съставена от дялани варовикови блокове и хоросан.

След направената датировка на водопровода е установено, че той е от края на девети и началото на десети век, времето по което управлява Симеон Велики. Водопроводът започва от планинската местност "Дервиша", след което са установени две негови разклонения - към съвременния и към стария град, уточни Славов и допълни, че разклоненията на водопровода може да са повече, но към момента са установени само две.

По това време има исторически данни, че има изградени водопроводи единствено в Римската империя (съответно Византия) и в България. Той припомни, че канализации в европейските държави на запад от България са направени значително по-късно през вековете.
По средновековния водопровод повече от 11 века продължава да тече вода.

Пламен Славов уточни, че с цел запазване на средновековния водопровод се предвижда новата канализация на Велики Преслав да бъде изградена по-високо спрямо канала от края на девети и началото на десети век. Преди това средновековното съоръжение ще бъде почистено, документирано и покрито с материала геотекстил, спрямо съвременните изисквания за съхранение на археологическите обекти, каза още той. Предстои проучване по въпроса.
http://www.novini.bg/

image



Гласувай:
4



1. bven - Най-после доказахме това, което и папата знае...
17.04.2014 18:15
че ние сме дали много на света(цивилизацията)!
Поздрави, Марги!
цитирай
2. margiv - че ние сме дали много на света(ци...
17.04.2014 19:43
bven написа:
че ние сме дали много на света(цивилизацията)!
Поздрави, Марги!

Има едно момче тук в блог.бг изследва Магурата. Мисля, че неговите открития са изключителни и с тях ще сме известни от зората на цивилизацията. Велика ни е страната!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: margiv
Категория: Поезия
Прочетен: 626358
Постинги: 425
Коментари: 234
Гласове: 762
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930